ПРОМЯНА

10 Ноем

Ревизорът от Държавен и Партиен контрол  Порезников, изпратен по сигнал, веднага бе разбрал защо възникна скандалът между групата немски туристи и персоналът на заведението. Мешаната скара бе с намален наполовина грамаж, но цената бе завишена  около 4-5 пъти.В нея бяха вписани и проценти за суша, градушка,дъжд, сняг, вятър, паркинг, охрана, ток и т.н. Управителят  Мишин Славе и сервитьорът  Чунгурин Симо въоръжени с табли даваха отпор на червени, запотени и гневни немци, които искаха само едно:-да им се върне част от сумата  платена за високата сметка  на сервитьора. Порезников сащисан от наглоста на персонала набра кураж и се  шмугна в“ окото“ на скандалът и на чист немски език се представи на групата, а на управителя и сервитьора се легитимира и с най-благ, бащински тон се обърна към персонала.

-Колеги, как не Ви е срам! Това заведение е перлата на Балкантурист за Южна България, намиращо се на международния път София-  Стамбул. Знаете, че тук винаги е пълно с туристи.Да не срамим лицето на България!Сервитьорът да им върне част от надвзетата им сметка, за да си тръгнат немците по пътя и да не се задълбочава скандалът!

Немците  разбрали, че на тяхна страна е застанала държавната власт ,утихнаха и с надежда зачакаха развоя на събитието. Персоналът пък с наведени глави изслуша Порезников докато сервитьорът набрал кураж и застанал като опълченец на Шипка започна да брани своя интерес, като с писклив и протяжен глас се нахвърли срещу ревизорът:

-Кой ва? Я да дам от моите пари ли ва? Ам чи тези пари са вече в джоба ми. Да им върна пари на тези фашаги-НИКОГАШ!!!

-Ама аз ще Ви съставя акт и ще Ви уволнят,а може и в затвора да влезете -настояваше ревизорът.

-Ти кого плашиш ва? Ам чи я от тези пари си давам отчислението нагоре.

-Така де, аз от тези пари давам на началника,на МВР,на кмета,на секретаря на ПАРТИЯТА, на държавата и т.н.- набрал кураж започна да реди и управителят. Ам чи то за нас почти нищо не остава.Ние да не работим за тоя дето духа? Ако искат книгата за похвали и оплаквания давай им я, съставяй акта и изчезвай, че ни пречиш!

Сащисаният Порезников взе книгата за похвали и оплаквания, предаде я на немците, като им обясни, че оплакванията които те ще напишат в нея ще бъдат предадени в съда и виновните ще бъдат наказани.Туристите написаха нещо в книгата, предадоха я на ревизорът и напуснаха заведението, като качвайки се на рейса си  споменаваха нещо за Майнщайн и Гудериан.

На следващия ден ревизорът Порезников бе уволнен.След още един ден бе 10.11 1989г. и започнаха великите промени.

Порезников напусна страната и отиде в Австрия и повече не се върна. Мишин Славе и Чунгурин Симо саздахоха няколко ООД , оглавиха няколко АД и водени от напътствията и подкрепата на тези които захранваха преди и след 10.11.89г.станаха топ бизнесмени.Чух, че сега отпущали на Хаваите.

А перлата на „Балкантурист“ и на Южна България, заведението  намиращо се на международния път София – Стамбул опозорено и ограбено умря. Стои вече над 20 години затворено обрасло в храсти и тъжна тишина, рушащо се , също като нашата държава.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: