НА ИЗБОРИ

27 Май

   Управата на  нашата скромна фирма, която вече едва крета в малкото общинско градче взе решение:- за да се спасим трябва да овладеем общината в предстоящите близки общински избори. Всичко е много просто. Печелим изборите, махаме тези, които  работят в момента  в общината и на тяхно място заставаме ние. Хем ще си имаме заплати, хем ще им покажем що е то управление. Така де, то в това скапано градче, кой  е по-добър от нас. Настъпи решителния час на вземане на решения.Целия ни колектив се събра на събрание.То бе председателствано от  Нонева Мата, късо подстригана, с голям нос, черни очи, квадратна и мургава, която е и управител и собственик на фирмата. Събранието започна стегнато, по войнишки, с нужната дисциплина и ред. Управителката каза няколко встъпителни думи:

-Тука сме се събрале да определим нашите кандитате за кмет и за съветнице. Искам да кажа, че ние ша спечелим изборите на сто процента. Първо-за кандитат за кмет, кандидата е само един и това съм язи. Друг никой не мисли нали! Пък като гледам и против няма. Сега по втората точка за съветниците да ви кажа, че ази оглавявам листата. След мен ще е Марина Васа. Нея я предлагаме оти тя е стар кандидат  за съветник и на всите избори до сега се е кандитатирала.  Къде от БСП, къде от СДС, къде от НДСВ, а сега пък ще е от фирмата.Това е човек с голям опит в изборите. Демек, това е най-опитния ни кадър. След това ще бъде Тильова Колка оти тя е приятелка на сегашния кмет и на сите от администрацията на общината, оти до одеве бе от тяхната партия, ама веке не е. Туй да си го знаем само ние. Та тя ша ни казва що става при управляващите. Зад нея ша е Керин Митьо оти той много ма слуша, синът му пък ша е зад него оти е много учило дятето. Зад него ша е Тонева Гица, за да фанем  сите цигане от махалата, че те я много уважават. Ша сложим и един два даскала за парлама и за фасон оти иначе не бюва.

-Ама како Мато, ами аз? -обади се свития в задната редица юрист консулт на фирмата.

-Е, ама разбирасе, че и тебе ша та сложим, че то без тебе сме за никъде. Нъл като направим бакиите, някои трабва да на опрая. Ааа, да не забраим Вичев Каньо да сложим. Така де, да имаме още един бизнесмен та да има кой да плата масрафа. Е те това е.  Друго няма какво да казвам, освен това, че от този момент нататък, двам ни специалисти – Гугата и Куката, дето и без това нищо не праят по цял ден, сядат пред компютрите и започват да клепат сите други кандидати и да хвалят мен и нашите. Ама анонимната. Ние печелим от първия раз , вие знаете защо. А сега закривам събранието и марш на работа. И да не съм чула ни гък ,ни мък, оти който рече нещо без да съм одобрила отива си от фирмата и от бъдещия пост.

 Всички си тръгнаха тихо и кротко с надежда и упование   за по-добро бъдеще и лично щастие след скорошните избори. Само кака Пена чистачката, малко обидена, че не я споменаха като кандидат за съветник попита колебливо:

-Ама, госпожа Мато, ами ако не спечелим?

-Пенооо,Пено, много си проста ша знаиш.Разбира се, че няма да спечелим. Че то за тия нашие,кой ша гласува ма? Важното е аз да стана съветник та да си докарвам  по някой лев, па другото е паратика работа.

-Хубау де, ама ако пък рече да стане таа работа?-попита пак чистачката.

-Ами, ако стане сядам на стола и командвам. Те от сегашната администрация са пекани, знаят си работата и ша работят, къде ша идат.А пък на наще ша измислим някой друг щат. Така са праи екип Пенооо, така са работи за благото на народа, ама кой да ти го признае.

Мата излезна от стаята като затръшна силно вратата.Толкова силно,че чак прозорците потреперяха и изплашиха малките шпиончета-синигерите накацали по клоните на дървото до прозореца.Те разбрали за какво става въпрос  се стрелнаха бързо към другите дървета, за да започнат да клюкарят с недочулите  за новите кондидатури.

А градчето, като зажужа, като загърмя…. Който и да се появи в публичното пространство бе оплюван, ама оплюван от двамата анонимни серсеми и малоумници. Колкото повече унищожаваха доброто име на човека, толкова повече се настървяваха, като накрая глупоста им толкова екскалира, че забравиха, че са хора, а се самоопределиха на тигри, но всъщност си бяха едни обикновенни плужаци.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: