Велико време

5 Май

   Не знам дали знаете, ама да ви кажа.Преди два три дни цигани разрушиха пехотната, танковата и артилерийската вишки на 22-ри мотострелкови полк.Тези огромни съоръжения, строени с много средства,труд,време и пр. бяха рязрушени от циганите само за 2-3 дни без техника, взрив и други такива, само с подръчни средства и голи ръце. Не само, че ги разрушиха, но и ги окрадоха,като продадоха желязото от железобетона, а тухлите и всичко друго си го занесоха в махалата. Велики са нали? Великите хора създават и великата епоха. Ето ги незнайни, нагли, без славата на „героите на социалистическия труд“, тези цигани вършат чудеса в нашата държава. Ама и тя, държавата де, дето си има  закони, управници, структури, които следят за спазването и прилагането  на законите, взела че сложила за пазач на своята собственост/демек на вишките/ един слабичък, нисък,недочуващ и слабовиждащ 86 годишен дядо-дядо Мицо Шашмата/мръсната уста и пр./ с една тояга и 8О лв. на месец, ама от година и половина не му ги е дала, но той човечеца си стои на поста  и дори не се прибира в дома си  първо, защото няма кой да го смени и второ, защото пречи вече на близките си. И ето го този опърпан старец, който и сам не осъзнава каква голяма роля играе в спектакъла наречен „Ограбване на държавната собственост“, си стои скромно  на поста си , не безпокои никого и никой до скоро не го безпокои. Ама ха де! Като не върви , не върви. Объркаха се работите. Та след като се разчу, че циганите  бастардисали вишките се наложи младия следовател  Незнайков да извърши оглед, да събере малко информация. Отиде следователчето на местопрестъплението, правиха оглед, снимаха и най-накрая отиде при стоящия настрани, подпрян на тоягата си  дядо Мицо. Между двамата се проведе горе- долу средния разговор:

-Ти ли си пазача тука, дядо?

-А?

-Ти ли си пазача тукаа?

-Ааа! Га че съм я.

-Ами какво стана тука дядо? Къде се вишките?

-Ко кайш?

-Къде са сградите,сградите къде са? Къде е това дето го пазиш бе, дъртак?

-Ааа! Тия къщи дет ги пазех ли питаш де са?

-Да за тях питам, къде са?

-Ам чи къде са? Те сичките знаят къде са , само ти ни знаиш.Хама хааа. Немой са майтапи с мене ба, момче!

-Не се майтапя дядооо, не се майтапя.Къде са вишките, които ти пазеше?

-Ам чи събореха ги и ги откраднаха циганите.

-Как така бе , дядо? Как стана това? Можеш ли да ми разкажеш?-попита обнадежден следователя.

-Ам чи мога ба, момче. Нъл затова ми плащат- отвърна героично Шашмата и като пое въздух започна да разказва своето премеждие. – Ами седя си на поста  и гледам идат много циганиии да им еба майката. Да гледам  ебах му майката. Викам си – абе майка му да еба ша става нящо, ама ебалсъм му майката. Га по едно врямя  охооо , ебах таа майка. Абе майка му да еба я на пост ли съм? И га изкрещях -Ебах ваща майка ебах, а те  га тръгнаха къде мене лелее , да му еба майката.Па я си викам: Ебал съм му майката  ! – и отидох е те там настрани. И да гледам: Яяябаах таа мамаа и  за два три деня  на сичко му ебаха мамата.

-Ами дядо трябва да дойдеш до полицията, за да те разпитам като свидетел!

-Ко кайш?

-Да дойдеш с мен викам!

-Аба момче, къде да дойда? Нъл съм на пос ба?Кой ша ма освободи?

-Аз те освобождавам дядо аз.-Викаше нервно в ухото но Шашмата следователя.

-Ааа , момче. Колкото и да си голям началник ти не мойш ма освободи от поста. Да дойде моя началник , той е хем и разводач, хем и да ми плати парите дето съм си изкарал с честен труд,па тогава ша дойда при тебе  в полицията.До тогава  я с ей тая тояга ще съм на пост.Заинати се стареца и хвана здраво тоягата си, като зае геройска поза.-Слушай ба, момче да та почерпя една бира ба? Те циганите ми оставиха тука някоя друга.

 Старецът набързо отвори една бира и започна жадно да отпива от шишето. Останалите гледаха  изненадани от случващото се.Гърбавия ветрец потупваше листата на тревата поникнала на срелбището на славния 22ри мотострелкови полк и тя леко започна да прикляка и да се изправя, сякаш започваше оня особен люшкащ се парад послучай празника на армията-Гергьовден.

Advertisements

2 Коментари to “Велико време”

 1. Мишо 12.05.2011 at 13:17 #

  Да така стоят нещата…
  Като си заминат стопаните и най-здравата и хубава къща си отива. дворът запустява, кучето се преселва другаде, бурените изкласяват. Обитаваното от човека място се превзема от другите твари. Така било и така ще бъде. Ако човек не е стопанин на нещо, то нещото се ползва от други природни създания, които имат нужда от нещото.
  …За нас човеците всичко материално има стойност до тогава, до като го ползваме …

  • Lyubomir Radev 13.05.2011 at 11:01 #

   Да наистина така е, но тук става дума за закон.Едно е всичко това да си отиде от времето, а съвсем друго нещо е да бъде разграбено от група хора, за които закона не важи. Може би така ми се струва, но в нашия град тези набези май се случват в навечерието на избори. Може и да греша, но се съмнявам.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: