цигането даньо

31 Март

Прибирайки се от работа видях, че са стоварили въглищата на съседката, баба Мица и тя водеше оживен разговор с цигането Даньо до пълните чували. Около четиридесет годишен, среден на ръст, с черна коса, матова клоняща към черно кожа, винаги мръсен и вонящ, въпреки новите дрехи, които носеше, Даньо се пазареше с баба Мица за цената на услугата. Заслушах се в разговора между двамата:

-Аз, бабке, за петнадесет лева ръцете си не цапам. Ако ми дадеш тридесет лева ще ти внеса чувалите.

-А бре, чедоо, петнадесет лева  за един тон въглища,  за двадесет чувала, не са малко пари. Аз с толкова пари карам три дена.

-Ти ако искаш  си живей с тези пари и една седмица. На мен това са ми цигарите и закуската.

-Доньо бабата е права.Това наистина са много пари за преместването на  един тон въглища-намесих се и аз.

-Бат Любо, да ма прощаваш, ама защо са месиш сега на нашия пазарлък? Какво са петнадесет лева ? Нищо. Аз имам семейство, жена, деца. Те трябва да ядат. Ами, че аз сутрин за кафе, за баничка, за шоколад, за кока кола, и цигари  давам сума ти пари. Ами за  децата, за жената, ами за обяда, за вечерята. И аз искам като вас българите да  да си пийна ракията и бирата. Ко кат съм безработен и не съм учил. Ами за дрехи, за обувки, телефон , кола…

-Добре Даньо, но ти вземаш и помощи-не отсъпвах аз.

-Ава бат Любо, това помощи ли са, ваа? Жълти пари. Сички видове помощи, детски, дърва въглища и др. едвам докарват хилядо лева  на месец за шест човека семейство. Ха живяй с толко пари и ти де! Ние циганите за това крадем, защото не стигат пущините. Ако не открадна жилязо, мед, картофи и сичко коту гледате вий българите,  ние от глад ша умрем ва. Ейго на, оня ден си продадох въглищата дето ги дават от помоща и дървата дето ги дават от общината, дето гласуваме за тях. Ама и вий българите малко давате за тях като ви ги продаваме ва. Зимата ши кълцаме дърва от гората, хем без пари. Така, ами да ни умирами от студ ва?

-Чакай,чакай Доньо! Ти на това нямане и с тези помощи имаш повече от мен без да крадеш. Като сложиш и това дето поработваш на частно  и дето крадеш, то става много бе. Ами ако те хванат като крадеш?

-Ава бат Любо, ша ма прощаваш ама въпреки, че си учен си много прост човек ва. Ний променихме законите, така, че никой да не може ни напраи нищо ва. Ама това го напраихме закото загогото си поискаме за него избираме, та отгоре на това и ни плащат. Ейго на, аз съм си построил незаконна къща, обзавел съм я от-до. Това телевизори, видео, сателит, хладилник, дивани, секции, кола…, сичко си имам. Уда не плащам, ток не плащам, данъци не плащам, такси не плащам и от нищо не се лишавами и помощи ми давати, и детски ми давати и дърва ми давати без пари, и въглища  ми давати  без пари, и кото ми тряа си го взимам, и крада това което имате в къщите и гледате по полето закото сте будали. Ша ма фанат, ама дуки. Ами нъл кат ма фаниш да крада от вас ша та осъдя, че се ма бъхтал ва. Еий хаптал българин си ва бат Любооо, бат Любо. Това българите хич ва няма ва. Ша ви работя  я на вас за петнадесет лева. Я днеска, да не излъжа две три бабки за по тридесет лева ,я зако съм чувяк ва? Айдее чао.

И като извади от джоба си скъп телефон, пусна си някакво маане  и продължи пътя си. Аз и баба Мица седяхме втрещени. Не очаквах, че държавата ми ще направи така, че този неграмотен циганин да има възможността да ни се подиграва и да ни унижава по този начин. Кипнах и взех, че пренесох въглищата на баба Мица безплатно, защото се чувствах гузен и виновен, че и развалих пазарлъка. Дано и депутатите/ако въобще някой прочете това/да се почувстват гузни и виновни за това, че ми е отнета възможността да  браня дома си, имуществото си, продукцията си, живота си и да направят нужното за да има най-после ред в нашата държава, че с тази наша българска простотия кой знае до къде ще я докараме.

Advertisements

5 Коментари to “цигането даньо”

 1. Добромир 01.04.2011 at 9:14 #

  Поздрави зе СМЕЛОТО есе!!!Лошото е,че днес малцина биха се осмелили да напишат това,което си написал.Още по-страшното е,че тия,от които зависи да се спре тая порочна практика,не правят нищо и не заради друго,ама защото са зависими от същите тия манговци,дето така добре са изтипосани тук.България в никакъв случай не е правова,а следователно и демократична държава.Ако действително беше такава,то би следвало всички тия като Даньо да са по затворите – не плащат нищо и крадат,че отгоре и помощи им дават за награда.По принцип законите би трябвало да важат за всички,но за някои май те повече важат отколкото за други.Е,ти би ли нарекъл тогава държавата демократична и правова – в което ни уверяват всички институции.

  • Lyubomir Radev 01.04.2011 at 17:53 #

   Благодаря ти Добромире.Както винаги точен,честен и смел.Браво!

 2. дарт 01.04.2011 at 11:05 #

  За съжаление това е горчивата действителност. Много точно предадена, плачевно вярна и силно викаща- Докога ще ни правят на идиоти тези управници, които с цената на всичко това описано в разказа, заемат местата си във властта! Докога ще стоим така?!Докога на циганина ще му плащаме данъците и ще лежи на нашия гръб? Докато политиците станат истински политици!Разказа е прекрасен!

  • Lyubomir Radev 01.04.2011 at 17:52 #

   Дали някой ще му обърне внимание?

 3. деденцето 05.04.2011 at 14:11 #

  Няма да го прочетат,те не четат блогове, а и не живеят сред нас.Още Смирненски го е казал с „Приказка за стълбата“
  А разказа е хубав и точно предава действителността

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: