никак не е лесна като е трудна

10 Февр

Това се случи  в далечната хилядо деветстотин осемдесет и някоя година.Току що бе проходил частния бизнес  и в нашата страна. В малкото подбалканско градче  щеше да се състои височайша среща  между служителите на КАТ , на двете  съседни общини. Домакините се бяха постарали, като запазиха  маса в първото частно заведение в градчето. То бе малка барака,с читири масички в нея и малко барплодче в единия ъгъл. Таолетната бе отвън на двора, целия обрасъл с люляк, акация и липа, но това не бе проблем за онези времена. Домакините /трима на брой и по щат/ бяха получили покана за заздравяване на отношенията  от служителя на КАТ на съседната малка община, като  бяха предупредени, че цялата сметка се поема от него.Три дни не ядоха,  пиха разхлабителни, за да освободят място за почерпката и се  чудеха и маеха каква е истинската причина за тази среща , като знаеха пословичния пинтилик на колегата си Страхил Рушветчийски.

В уречения ден, слънцето се протегна над засмения люляк и започна нежен, тих и лъчист флирт с гугутките накацали по клоните на липите и акациите. Опиянени от нехаещия, лек ветрец и от цветовете на дърветата,  те пееха, та пееха. Катето, която бе и собственичка и сервитьорка и барманка и готвачка и чистачка  и пр., и пр. се бе издокарала с най-хубавата си басмяна рокличка, почистила заведението, като бе събрала в центъра му и четирите масички, за да имитира нещо като голяма маса, около която да седнат гостите му. Бе донесла от дома си голямата стъклена ваза, която  се киприше с накъсани цветове  от дъхав  люляк в средата на масата. Домакините дойдоха след  развода,  със служебната си лада, отъняли и стегнали коланите на панталоните си с по две-три дупки, огладнели  и ожаднели от диетата. Седнаха на масата и насочиха хищническите си погледи към вратата през която трябваше да влезе госта. Катето припкаше около тях и се чудеше как да им вземе поръчката, демек да не ги разсърди  знаейки лютия им нрав, защото и без това нямаше кой знае какво да им предложи в тези кризисни години. И точно в този момент се появи той-Страхил Рушветчийски с черната си „Волга“. Спря пред заведението и  пъшкайки слезе от автомобила. Висок, пълен, около петдесетте, с глава като тиква, гладка и червена, с  хайдушки мустаци завити на къдели. Извади от багажника едни дисаги, взе в ръце по една дамаджана и нахлу в заведението.

-Ха здравейте сега колеги! Къде да ги туря тези работи? –попита той и се насочи към масата.

Сащисаните домакини, докато разберат какво става, Рушветчийски сложи дамаджаните до стола на който седна и започна да вади  от дисагите шоколади,  тоблерони, портокали, банани, бутилки кока-кола,цигари „Кент”, Малборо”, ”Парламент”, суджуци, луканки, една тенджера пълна със шишчета и една тенджера с пържоли готови за печене, и куп други глезотии… С широк замах взе вазата, хвърли цветята на земята, изсипа водата в мивката, отвори едната дамаджана и взе да налива във вазата златиста течност.

-Какво става бе , Рушвет?-попита най-старшият от домакините. Какво е туй питие?

Страхил не му обърна внимание, повика Катето, и на момента и пъхна в ръцете няколко кутии цигари, като даваше нарежданията си , кое, кога и как да приготви и  сервира.

-Ако ма слушаш, ша има още-рече Рушветчийски и чак сега обърна внимание на колегите си . А на тях очите им светнаха от гледката и забързаха да помогнат на Катето да принесе нещата по-бързо, като не забравиха да попитат какъв е поводът на почерпката.

Рушветчийски взе в ръце вазата, каза „хаерлия да е” и отпи  няколко глътки от вълшебното питие, както се отпива от бъкър, подаде на колегите си и взе да нарежда, че в дамаджаните бил налял уискито, което му давали, за да не се досети никой какво носи. А причината за почерпката била много сантиментална. Залюбил на стари години момиче от това градче , та решил да се види с колегите си да им каже за момата , за да не го издънят , когато идва инконгнито тук при нея.

-А бе, такава ли била работата бе , Рушвет? –въздъхнаха облекчено домакините и започнаха да  вдигат по-често вазата и да замезват юнашки.Пиеха и замезваха, пиеха и замезваха,отпускаха коланите и пак продължаваха, като мляскаха, уригаха се и други работи правеха на воля , без да се съобразяват с Катето, което същисано ,се движеше между тях като в съня си , потупвана от време на време по задника от Страхил, които всеки път викаше ”УХААААА”и пак потене, пиене и така нататък, докато се мръкна. Домакините бяха забили глави в масата и хъркаха юнашки.Страхил стана , повика Катето, която страхливо се приближи и и нареди да вземе подадената дамаджана и да полее от течноста на врата му. Тя изсипваше от златната течност на дебелия врат на Рушветчийски, а той прухтейки се изми хубаво , взе си празните дисаги на рамо и като хвърли кръвнишки поглед на Катето излезна от заведението. Хукна към тоалетната, но не можа да стигне до нея навреме и така окепазен се скри в люляците. Собственичката , друг път не видяла такова нещо, изгледа заспалите домакини, почуди се кой ще плаща масрафа, но след малко се сети, че няма нищо за плащане, даже ще има гювеч и за нея от остатъците. Взе една празна бутилка и започна да прелива течността от вазата в нея. Навън луната бе вплела светлината в клоните на дърветата и като ням свидетел слушаше радиостанцията на полицейската кола ,която непрекъснато повтаряше : ,, Шестица вика петица , обади се” , ,,Шестица вика петица.Обадете се!”, ама тишината пребори и тези звуци и настана нощ.

 

Advertisements

3 Коментари to “никак не е лесна като е трудна”

 1. Радостен 25.02.2011 at 10:59 #

  то не че и сега не става, ама нейсе

 2. дарт 01.04.2011 at 11:25 #

  защо ли ми прилича на един бивш катаджия!?… Хах браво хареса ми! И е истина!…

  • Lyubomir Radev 01.04.2011 at 17:51 #

   Благодаря ти.Значи мислиш.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: