ПРИЯТЕЛ

11 Ян

Имам си доста приятели, но единият от тях е полицай. Понакога се срещаме на чашка и си споделяме мнения по разни въпроси. Естествено,  че след такива срещи закъснявам и прибирайки се в дома си бивам подлаган на кръстосан разпит от моята съпруга. След няколкочасови изнурителни разпити,в ранни зори,съпругата ми обезсилена от моето героично държание по време на разпита,  си задава винаги едни и същи въпроси:А бе какъв е този полицай? Какво представлява? Светец ли е или говедо, конте или дрипльо? Страхливец или грубиян, връзкар или дръвник, инспектор или идиот? И тъй като аз не знаех  какъв отговор да дам,  реших да поровя из интернет. Открих отговор, които може да задоволи любопитството на моята съпруга и си го препечатах. Какво всъщност е полицая и можем ли без него?

“ Той познава греха, но не е грешник. От всички хора полицаят е най-настойчиво търсеният, но и най-нежеланият. Съчетание на светец и грешник, демон и божество.

Той е странно безименно създание, към което се обръщат с думите „господин инспекторе“, а зад гърба му с презрителното „идиот“. Той е длъжен да действа така дипломатично, че след като уреди даден спор, сяка от страните да повярва, че е било зачетено правото му.

Полицаят е длъжен да постановява мигновени решения, за които на един съдия са нужни месеци или дори години. Ако е вежлив, е хапльо, ако не е – е говедо.Ако е стегнат изискано е конте, ако на якето си има едно скъсано копче е дрипльо. Ако взема бързи решения, е непредпазлив, ако облисля решенията дълго- е ленив. Длъжен е пръв да се яви на местопрестъплението или местопроизшествието и да даде безпогрешно заключение. Трябва да умее да прави изкуственно дишане, да спира кръвоизливи, да изражда деца, да поставя шини и да се убеди, че на пострадалия не му липсва нищо. Длъжен е да се справи с двама мъже, които често са по-едри от него и при това са на половината на възраста му, без да скъса униформата си и при това без да прояви бруталност. Когато някой посегне да го удари и не се защити, е  страхливец. Когато отвърне на удара с удар ,е грубиян. Оперативният работник трябва да знае всичко и да не казва нищо. Длъжен е да познава греха, но няма право да участва в него. Трябва да е в състояние  с помоща на един косъм да опише престъплението, оръдието на престъплението, извършителя на престъплението и незабавно да открие къде се намира извършителят. Ако залови извършителя-усмихнало му се е щастието, ако не го залови-той е чисто и просто глупак.

Полицейският  служител съставя докладни и пише протоколи,докато го заболят очите,за да приготви съдебно производство срещу престъпник, когото пускат веднага на свобода. Той трябва да е едновременно министър, социален работник, дипломат, грубиян и джентълмен. Когато напрадва в службата, означава че е връзкар, а когато не напредва-значи е дръвник. Но във всички случаи той трябва да бъде гений, та с чиновническата си заплата да храни своето семейство.“

Згънах листа, койтопрепечатах от интернет и така въоръжен с нови знания за полицията аз ще отида при моя преятел за да се почерпим по случай празника на полицията, а след това, когато се прибера, ще мога да задоволя любопитството на моята сърдита съпруга.

Advertisements

2 Коментари to “ПРИЯТЕЛ”

  1. дарт 01.04.2011 at 12:02 #

    да, с няколко реда е предадена действителността! Полиция= на трябва всичко да можеш, да правиш, да вземаш светкавични решения, да се трудиш, да пишеш като писател, да не си груб, да не си и достатъчно културен, да си твърд, да не си твърд, да събереш доказателства които после бързо влизат в кошчето на съда! Кой не иска силна полиция, кой я завира в канцелариите да пишат все повече и все повече, за да не са на улицата да си вършат работата- престъпниците! Кои са те?… Мерси за реалността бат Любо!

    • Lyubomir Radev 01.04.2011 at 17:50 #

      Приятеля винаги си е приятел.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: