Бележита дата

9 Ян

На 09.01.2011г. се навършват 131г. от завръщането на каноничния предстоятел на българската църковна организация-Екзарх Йосиф в Цариград.

На 01.06.1878г. руснаците нанасят последния смъртоносен удар срещу църковната ни автономия и националното ни единство, изгонвайки екзарха от Цариград. По този начин екзархията се лишава от легитимната основа на своето съществуване-султанския ферман, чрез които екзарха се определя за църковно-народен водач/милет баши/ на българската народност/булгар милет/ в Османската империя. Това е смисълът и целта на българското възраждане.

Ето защо завръщането на Екзарх Йосиф І в Цариград е второто раждане на екзархията. То свързва миналото с бъдещето, защото превръща историческия опит на българското национално възраждане в програма на Македоно-Одринското движение,за да рухнат всички тези стремежи , усилия, и надежди на един народ със злощастния епилог на 16.06.1913г.  След шест месеца на 26.11.1913г. екзарха окончателно напуща Цариград оставяйки българското национално дело в Тракия и Македония в развалини и разруха.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: